مقدمه:
خلاصه ای از مراحل مختلف كاشت گندم آبي و ديم كه بطور اختصار در اختيارتان قرار مي گيرد صرفاً بمنظور يادآوري مجدد تهيه گرديده است،مسلماً شما كه در خط مقدم جبهه توليد هستيد با دانش و تجربه خود توانستيد نسبت به ساير گندمكاران روستا، به توليدي بيشتر دست يابيد. در اين راستا معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی و بنياد توانمندسازي گندمكاران ايران در نظر دارد تصميم دارد با ايجاد ارتباطي تنگاتنگ و ارائه سلسله اطلاعات فني و آموزشي ضمن افزايش دانش فني،متقابلاٌ از تجربه شما عزیزان در انتقال دانش عملی به ساير گندمكاران بهره مند گردد. ممنون خواهيم شد ا با ارسال تجارب و دانش خود مارا در پربارتر شدن مطالب ياري نماييد.
در زير خلاصه اي از:
«عواملی که مستقيم و غير مستقيم در افزايش کمی وکیفی توليد گندم آبي» مؤثر است جهت مزید اطلاع يادآوري مي گردد بر اساس رسالتي كه داوطلبانه و خیرخواهانه تقبل نموده اید اهتمام کامل را مبذول فرمایند.
الف- مرحله قبل از كاشت
1- انتخاب تناوب زراعي مناسب منطقه
2- افزايش مواد آلي خاك (كود سبز، حفظ بقاياي گياهي در مزرعه
3-اجرای کشاورزی حفاظتی در برگیرنده سه ال تناوب زراعی، نگهداری بقایا در سطح مزرعه و حداقل عملیات خاکورزی
4- مصرف كود حيواني پوسيده به مقدار 30 تن در هكتار هر سه سال يكبار
5- آزمايش خاك مزرعه براي تعيين عناصر غذايي ماكرو ميكرو مورد نياز گياه و مصرف كود بر اساس نتايج آزمون خاك
6- استفاده از تركيب بهينه كودهاي شيميايي ماكرو ميكرو توصيه شده در تغذيه گياه
7- انتخاب رقم گندم مناسب و پر پتانسيل سازگار با منطقه
8- طراحي و انتخاب روش آبياري مناسب
9- تسطيح زمين
ب: مرحله كاشت
1- تهيه ايده آل زمين و بستر كشت مناسب بذر
2- كاشت در تاريخ توصيه شده
3- استفاده از بذور فراوري شده (بوجاري، ضدعفوني و غني شده)
4- مصرف ميزان بذر مناسب براي حصول تراكم مطلوب گياه
5- استفاده از دستگاه خطي كار مناسب و تنظيم دقيق آن
6- مصرف كودهاي پايه به روش جاگذاري در كنار و پايين تر از بذر
چ- مرحله داشت
1- استفاده از آبياري باراني، روش تيپ، فاروئي و ... براي سبز يكنواخت
2- انجام آبياري دوم براي استقرار بوته در صورت تأخير بارندگي
3- پيش بيني دورآبياري بعدي يا استفاده از اطلاعات هواشناسي و وضعيت رطوبتي خاك و بارندگي
4- پيش بيني و تنظيم سمپاش و نازلها براي آمادگي در كنترل علفهاي هرز و آفات و بيماريها
5- تهيه و تدارك سموم مناسب براي كنترل علفهاي هرز
6- انتخاب بموقع زمان سمپاشي با استفاده از آب مناسب براي تهيه صحيح محلول سم و دقت در عمليات سمپاشي
7- مصرف کود سرک به میزان کافی و مناسب با رشد گیاه که با 4-3 با قسیط توصیه می شود.
8- کنترل مزرعه بعد از سمپاشی علف کش و ارزیابی دقیق اپرات سم و کنترل علف های هرز.
9- در صورت لزوم تکرار سم پاشی و مخلوط کشی و حذف علف های هرز
10- استفاده از کودهای ریز مغذی حاوی عناصر ضروری مورد نیاز گیاه بر اساس نظر کارشناس تغذیه.
11- تکرار محلول پاشی عناصر میکرو، حسب مرحله رشد و نیاز گیاه.
12- تنظیم دقیق زمان، دفعات آبیاری در مرحله پنجه آب، ساقه آب، خوشه آب و دانه آب
13- بازدید و کنترل مرتب حداقل هفته ای یکبار از مزرعه و ارزیابی مراحل شیوع رشد آفات و بیماری ها و دیگر عوامل خسارت زا
14- حفظ آمادگی و تهیه تجهیزات سمپاشی و سموم مناسب برای کنترل آفات( بویژه آفت سن)، بیماری ها و ....
15- استفاده از کود ازته و میکرو به طریق مقتضی بای افزایش پروتئین دانه و ارتقاء ارزش غذایی دانه گندم.
16- آبیاری دانه آب برای حصول حداکثر افزایش وزن هزار دانه و تولید آرد بیشتر و جلوگیری از خسارت بادزدگی.
د: مرحله برداشت
1- بازدید از مزرعه و تعیین زمان دقیق برداشت
2- انتخاب کمباین مناسب، تنظیم و معاینه فنی و سایر تمهیداتی که ضایعات و ریزش دانه در هنگام براداشت را به حداقل برساند.
3- آموزش عوامل موثر در برداشت همچون راننده کمباین و امور حمل و نقل و ...
4- پیش بینی کامیون مناسب حمل محصول به سیلو و انبار
(( عوامل موثر در افزایش تولید گندم دیم ))
الف: مرحله قبل از کشت
1- اجرای کشاورزی حفاظتی (اصل تناوب نگهداری بقایا گیاهی در سطح خاک و حداقل عملیات خاکورزی)
2- انتخاب تناوب زراعی، ترجیحاً کشت گندم بعد از حبوبات و کلزا
3- انجام عملیات ذخیره و حفظ رطوبت در دوره .....
4- کنترل علف های هرز در دوره ......
5- آزمایش خاک مزرعه برای تعیین عناصر غذایی ماکرو و میکرو و مورد نیاز گیاه
6- استفاده از ترکیب مناسب کود بر اساس نتایج آزمایش خاک و توصیه های تحقیقات
ب: مرحله کاشت
1- تهیه مطلوب بستر کشت بذر و استفاده از ادوات کم خاکورزی.
2- استفاده از کارنده کشت مستقیم ( نوتیل) و یا دستگاه عمیقکار با قابلیت جایگذاری کود
3- انتخاب رقم مناسب دیم با پتانسیل بالا و سازگار با منطقه.
4- مصرف بهینه کود فسفاته، پتاسه بر اساس توصیه تحقیقات، 80% کود ازته در هنگام کشت در شرایط دیم.
5- رعایت تاریخ کاشت و توجه به خشکه کاری در دیمزارها تا با اولین بارندگی موثر بر مطلوب حاصل گردد.
ج: مرحله داشت
1-با توجه به محدودیت رطوبت دوره رشد در مناطق دیم، میزان بذر مصرفی بر اساس توصیه تحقیقات باشد.
2- کنترل موثر علف های هرز پهن برگ و کشیده برگ.
3- استفاده از کود سرک در صورت وجود بارندگی موثر با لحاظ احتیاط کامل.
4-مبارزه با آفت سن (سن مدر، سن پورگی و سن برگشتی).
د: مرحله برداشت
1-انتخاب کمباین مناسب،تنظیم و معاینه فنی و سایر تمهیداتی که ضایعات و ریزش دانه در طی برداشت حداقل گردد.
2-تعیین زمان دقیق برداشت
3-آموزش عوامل موثر در برداشت همچون راننده کمباین و امور حمل و نقل و ...
4-پیش بینی کامیون مناسب حمل محصول به سیلو و انبار
5-تنظیم کمباین، نظارت دقیق در برداشت و حمل و نقل محصول برای کترل ضایعات.
6-حفظ بقایا در سطح خاک و انجام عملیات ذخیره رطوبت و نفوذ بارش در خاک پس از برداشت.
|