نكته ترویجی جهت برداشت محصولات زراعی پاییزه(گندم ، جو ، کلزا):
همانطور که می دانیم هر گیاه زراعی دارای سه مرحله اساسی یعنی کاشت ، داشت ، برداشت می باشد که هر یک از این مراحل بایستی به دقت مدیریت شود تا زارع از کشت محصول خود بهره و رضایت کافی داشته باشد. برای این که یک برداشت خوب با کمترین ضایعات را داشته باشیم بایستی نکاتی را هنگام برداشت رعایت کنیم از جمله
1-کنترل وضعیت خاک 2-زمان برداشت 3- ساعات برداشت 4-وسیله برداشت کننده
که در زیر به اختصار به آنها پرداخته می شود:
الف) وضعیت خاک در موقع برداشت: هنگام برداشت محصول، وضعیت خاک بر حسب نوع گیاه و فصل برداشت متفاوت خواهد بود به طور کلی به قرار زیر است:
1-برای برداشت محصولات مختلف بایستی رطوبت خاک در حدی باشد که برای ماشین الات و نیروی انسانی برداشت کننده مزاحمتی نداشته باشد.
2- جهت برداشت اکثر گیاهان زراعی ، غلات، حبوبات، گیاهان صنعتی (کلزاو گلرنگ) بایستی سطح خاک خشک باشد.
3-جهت برداشت گیاهان غده ای (سیب زمینی، چغندرقند) خاک رطوبت مناسب (در واقع خاک گاور باشد)داشته باشد.
4- جهت برداشت ماشینی، سطح خاک هموار، پستی و بلندی های زمین تا حد امکان ازبین برده شود تا امکان برداشت مناسب فراهم گردد.
ب) زمان برداشت: زمان برداشت گندم وجو زمانی است که اگر ساقه را دور دست بپیچیم ساقه ها شکسته می شوند و به راحتی دور دست پیچیده نمی شود یا از نظر دانه اگر دانه را زیر دندان قرار دهیم به راحتی شکسته شود. تعجیل و تاخیر در برداشت خساراتی را به دنبال خواهد داشت که در ذیل خسارات ناشی از هر یک بیان شده است:
تلفات ناشی از تعجیل در برداشت (برداشت زود هنگام ):1- کاهش محصول بدلیل عدم رشد کامل گیاه 2-در صورت برداشت مکانیزه (کمباین) محصول به صورت خمیر درآمده و از بین می رود.3-کاهش کیفیت محصول، پو سیدگی و کپک زدگی محصول در مراحل برداشت و انبار کردن
تلفات ناشی از تاخیر در برداشت (برداشت دیر هنگام ) :1-کاهش محصول به دلیل ریزش دانه 2-ضایعات ناشی از خسارات آفات مثل گنجشک 3-کاهش کیفیت محصول 4-کاهش ارزش غذایی
تلفات ناشی از رعایت نکردن ساعات برداشت:
1- در مواقع خیلی گرم و خشک ساقه ها شکسته شده و سبب ریزش دانه می شود
2- برداشت شب هنگام بدلیل خشکی و کاهش دقت راننده کمباین تلفات زیادی را به دنبال خواهد داشت.
ج) تلفات ناشی از تنظیم نبودن ماشین آلات (کمباین )
1. برداشت نشدن قسمتی از محصول
2. ریزش محصول در هنگام برداشت
3. باقی ماندن محصول در کاه و کلش و اندام های گیاهی
4. کاهش کیفیت محصول
5. کاهش محصول به دلیل خرد و ریز و له شدن محصول
هنگام ورود کمباین به مزرعه کشاورز می تواند با صرف زمانی کم ، یکسری چک کردن های ساده را انجام تا میزان ریزش را تا حد قابل توجهی کاهش داد که در ذیل آورده شده است :
1. اطمینان از خالی بودن سنگ جمع کن
2. اطمینان از سالم بودن پرده برزنتی که پشت خرمنکوب قرار دارد.
3. اطمینان از سالم بودن تیغه ها و در صورت شکستگی تیغه ها تعویض گردد.
|